Facebook

Welkom op de facebookpagina van groen en mens

Hier een foto van de pluktuin in Apeldoorn aan de Wieselse Kampweg 41
In Wenum-Wiesel. U ziet hier de geschonken leibomen 1 jaar naar de planting ervan.

Zie ook www.pluktuinapeldoorn.nl
...

View on Facebook

Vandaag is er bij Groei- en Zorgboerderij De Stamhoeve in Raalte een kikkerpoel gegraven. Deze is aangelegd door Wolthuis Cultuurtechniek B.V. SGM zorgde voor de benodigde financieen.Vandaag wordt de kikkerpoel gegraven door Wolthuis Cultuurtechniek B.V.. De poel is ons aangeboden door Stichting Groen en Mens en daar zijn we hééél blij mee! 😁 ...

View on Facebook

Hoera de eerste fruitoogst bij StadsAkkers is een feit. Dankzij een investering van groen en mens konden deze struiken worden geplant. Peter begeleid deze fruitbomen op het terrein van Stadsakkers in Apeldoorn.Eerste fruit oogst bij de StadsAkkers 2020.
Honingbes van de nieuwe struiken die we hebben kunnen kopen met steun van de Stichting Groen en Mens.

De eerste bessen die je kunt oogsten. Beetje zoetzuur. Struikje lijkt qua blad en vrucht wat op blauwe bes maar wordt veel hoger en is veel vroeger. Oorspronkelijk uit regio Siberië
...

View on Facebook

Afgelopen zaterdag, 15 februari hielden we een snoeicursus bij transitietuin Apeldoorn. Peter Hagen stuurde ons een mooie korte impressievideo. Deze vonden we zo de moeite waard dat wij hem graag delen op deze pagina! ...

View on Facebook

10 months ago

Stichting Groen en Mens

de zaterdagen 18 januari en 1 februari kun je bij StadsAkkers een professionele stadssnoeicursus volgen.

StadsAkkers is een zorgtuinderij in Apeldoorn achterin Park Zuidbroek. Er worden biologische groenten, kruiden en fruit gekweekt. StadsAkkers doet dit samen met mensen die wat extra begeleiding nodig hebben. Een deel van de opbrengst gaat naar de voedselbank in Apeldoorn.

Achter op ons terrein staan 200 appel- en perenbomen. Deze bomen zijn in het verleden door de Stichting Groen en Mens aan StadsAkkers geschonken. Peter helpt stadskakkera deze bomen te onderhouden. Verder onderhouden we bvanuit StadsAkkers de fruitbomen in Park Zuidbroek. Ook hierbij is Groen en mens onze vaste adviseur en begeleider.

In 2020 krijg jij ook de kans om te leren hoe de fruitbomen in je eigen tuin het beste gesnoeid kunnen worden.

De cursus fruitbomen snoeien wordt gegeven op twee zaterdagen in januari en februari. Peter Heijke zal op deze twee dagen aanwezig zijn en een groep snoeiers begeleiden. Daarnaast zullen ook onze eigen experts David Koning en Norbert Keizer een groep snoeiers onder hun hoede nemen.

Dit is de kans om meer te leren van echte experts, dus schrijf je in voor één van de twee dagen. Het aantal plaatsen is beperkt! Per begeleider kunnen er maximaal 5 personen deelnemen.


Het programma is als volgt:

9.30 Start met koffie en iets lekkers
10.15 Snoeien in de praktijk
12.15 Lunch in de blokhut met soep en een broodje
13.15 Vervolg cursus snoeien in de praktijk
15.15 Afsluiting

Iedere deelnemer ontvangt een professionele cursusmap, die ons ter beschikking gesteld is door de Stichting landschapsbeheer Gelderland.
Wij kunnen deze cursus aanbieden voor de zeer scherpe prijs van €75,- per dag.
Je kunt je inschrijven door een mail te sturen naar Marijke van der Wekke, mailadres: Marijke@stadsakkers.nl. Graag in de mail vermelden voor welke van de twee dagen je je opgeeft: 18 januari of 1 februari
...

View on Facebook

12 months ago

Stichting Groen en Mens

Artius is Deventer is het aktiviteitenprogramma van Woon- en Zorgcentrum Humanitas Deventer. De Stichting Groen en Mens sponsort volgend weekend een concert van het Roemeense Cvartetul Moldavia. Tijdens het optreden spelen de topvioolisten Silviu & Christian Tanse, de accordionist Ion Tanse en Cimbalist Vasile Luca volkmuziek uit hun hart.

Het optreden vind plaats in het kader van het focus op Roemenie festival.

Kom kijken naar weergaloze Volksmuziek.

Artius| Zaterdag 16 November | 14.30 | toegang vrij (* vrijwillige bijdrage mag)

Humanitas Radboudlaan 1 , 7415 VA Deventer.
...

View on Facebook

Massale insectensterfte blijkt weer uit een recent Duits onderzoek.

Waarom zien insecten zo belangrijk?

NPO Focus
Er is sprake van massale insectensterfte, dat blijkt uit grootschalig Duits onderzoek dat deze week is gepubliceerd in Nature. Onderzoeker Hans de Kroon vertelde eerder in De Kennis van Nu al waarom insecten zo belangrijk zijn voor ons ecosysteem. 🐛🐜🐝

Een ecosysteem is het geheel van planten, dieren, bacteriën en schimmels in een bepaalde omgeving. Lees er hier meer over ⬇
npofocus.nl/artikel/7682/waarom-is-elke-soort-van-belang-binnen-een-ecosysteem
...

View on Facebook

De Stichting Groen en Mens was deze zomer sponsor van twee concerten van “de weg” door Ekaterina Levental. Ze vonden plaats bij de Odd fellows in Deventer en bij Stichting Cultuur Kleine Noordijk in Twello. Ekaterina Levental is mezzosopraan en harpiste. Ze vertelt in de adembenemende voorstelling “de weg” over haar vlucht uit Oezbekistan...
De stichting sponsort graag oost Europese cultuur.

Zie ook artikel in Volkskrant

www.trouw.nl/cultuur-media/ekaterina-levental-droomde-van-sterven-op-het-toneel~b54c0335/
...

View on Facebook

Vorig najaar heeft de stichting groen en mens de aanleg van een paddenpoel mogelijk gemaakt. Ook werd er een natuurlijke wal aangelegd. Deze poel is aangelegd in Diepenveen op het terrein van Kwekerij Het Nieuwe Veld aan de Boxbergerweg 46.

Vandaag zijn wij bij Hanne Struik haar kwekerij geweest en hebben we met eigen ogen de poel weer bekeken. Zie de foto’s ....
...

View on Facebook

Samir Maglajlic vluchtte tijdens de Balkanoorlog 1995 naar Nederland. Als volledig ingeburgerde Deventenaar schreef hij drie jaar geleden het boek 'Door de ogen van een vluchteling'. Dit boek werd door Groen en Mens financieel ondersteunt. Inmiddels heeft hij de opvolger 'Balkan blues' geschreven. Het boek vertelt het verhaal van vier mensen die geraakt zijn door deze oorlog.

Aanstaande zondag 4 augustus vindt er de 31ste editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. Wij vragen U speciale aandacht voor kraam nummer 578. Bij deze kraam (* tussen standbeeld ven Albert Schweitzer en de Fontein) is Samir’s tweede boek “Balkan Blues” verkrijgbaar voor €10.

Samir en Nevzeta Sahmanovic-Maglajlic (Stichting Elma) verkopen er zelf de boeken, Samir signeert ze voor jou en de opbrengst is voor de kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis. Mooi doel.

www.stichtingelma.nl/2018/06/11/balkan-blues/
...

View on Facebook

Top!

Prachtig iniatief naar ons hart. Op de rotonde die door ex stichting natuur Anders was adopteert is er een insectenhotel gekomen. Bedacht en gerealiseerd door Gerard Bijvank en Sjon Heijenga (* Stichting Open Boek).

Het gastvrije hotel is geplaatst op de rotonde in de margijnenenk tegenover winkelcentrum Keizerslanden in Deventer. Deze rotonde was naar het verdwijnen (2017) van Stichting natuur anders onder beheer genomen door ex medewerker Gerard. Samen met Sjon ontstond het idee om er een vrijplaats voor insecten te maken...

❤️ houden we van vergroening van Stad en Regio...

Stentor 26-07-2019
...

View on Facebook

1 years ago

Stichting Groen en Mens

De stichting is actief betrokken bij een groot landschapsproject op het terrein van de familie Brinkman aan de Zutphenseweg in Gorssel (Gemeente Lochem). Er is daar een perceel van 7000 m2 die wordt omgebouwd tot landschaps/natuurgebied.

Wij hebben er al eerder (Mei) over geschreven via onze Facebookpagina. We hebben een paar nieuwe foto's binnen gekregen over de aanplant van dit mooie project.

Groen en mens ( Jaap, Frans en Peter) deed naast de sponsoring uit ons fonds mede de aanleg. We kregen hierbij hulp van de fam Brinkman en fam Rolden.

Er werd een een boomgaard aangelegd met 40 oude rassen appels,peren en andere fruitbomen waarbij o.a een zwarte moerbeiboom. Ook werden er nieuwe singels aangelegd met diverse soorten gericht op vogels en insecten. inmiddels groeit alles goed mede door de goede verzorging en water voorziening van de brinkmannen en de familie rolden.

Tot zover

Peter Heijke, voorzitter groen en mens
...

View on Facebook

1 years ago

Stichting Groen en Mens

Gisteren was een uiterst succesvolle dag bij stadsboerderij StadsAkkers in Apeldoorn. Er werd het levenslustigfestival gehouden.

Er stonden diverse kraampjes, trampoline, poffertjes, sieraden, plantjes. broodjes en popcorn maken met Scoutinggroep Hertog van Gelre ( ScoutingHvG). Ook mochten kinderen (* zie foto) en volwassenen een bakje kopen om vervolgens zelf te gaan aardbeienplukken.

Peter, onze voorzitter was aanwezig met een kraampje met meer informatie. Bijgaand foto’s van deze dag. Je ziet ook foto’ van de poel die SGM samen met stadsakkers liet uitgraven.
...

View on Facebook

1 years ago

Stichting Groen en Mens

Aanstaande zaterdag vind in Apeldoorn / Zuidbroek het veelzijdige Festival levenslustig plaats.

Het evenement word ook dit jaar georganiseerd bij biologische (zorg) tuinderij StadsAkkers.

De stichting groen en mens ondersteund het mooie project stadsakkers en realiseerde hier diverse projecten waaronder een grote boomgaard en poel en heggen Ook hielp de stichting sponsorde mede mede de aankoop van de trekker en andere zaken.

Peter, de voorzitter van Groen en Mens adviseert de mensen in het veld en geeft als goede vriend en vrijwilliger cursussen aan de mede vrijwilligers.

onze voorzitter beveelt u dit mooie en dappere project van harte aan .....

Kom deze dag kijken op het festival en het terrein van
stadsakkers

Adres, Dommeweg 5 Apeldoorn .
...

View on Facebook

Gisteren was er een open dag bij Stichting Landgoed de Verbinding in Eefde.

De stichting groen en mens is hier ook bij betrokken. Fantastisch initiatief wat aantoont dat zelfvoorzienend wonen kan. Veel elementen zijn aanwezig zoals een permacultuurtuin en vee....

Er stond een leuk stukje in de Stentor...
...

View on Facebook

Ecologisch erf Emst. (* Oogsttuin Natuurlijk Natuurlijk)

Een bijzonder project waar Groen en mens haar medewerking aan verleende was de aanleg van een nieuw perma cultuur initiatief gericht op verbinden van landschap met natuur en teelt van voedsel.

We creëerden samen gewassen in evenwicht met de natuur. Hierbij maakten we gebruik van natuurlijke elementen als water en warmte. Dit doe je door gebruik te maken van warmte heuvels en waterhoudende swales (*swales = greppels)

De filosofie hierachter heet Perma Cultuur. Een natuurlijk evenwicht tussen planten, dieren,mensen. Het doel is te zorgen dat alle processen natuurlijk verlopen. Permacultuur streeft een evenwicht met de schepping van de aarde na.

Bij Ecologisch erf Emst werkt men hieraan vol passie. Er worden schone en lekkere groeten geproduceerd. Geinstereerden kunnen een abonement nemen op een groentepakket of zelf oogsten.

In de swales en poelen op het terrein leven inmiddels veel amfibieën en reptielen. Je vind er o.a padden, bruine kikkers. groene kikkers, poelkikkers en salamanders. Vele andere waterdieren zijn te vinden.

Op de warmteheuvels groeien bessen en vele andere planten. Er is een natuurlijk biotoop onstaan met vele mooie bloemen, fruitbomen. Een aantrekkende werking op insecten.

Hieronder zie je foto’s van de aanleg van de swales en warmteheuvels.

Ecologisch Erf Emst is te vinden aan:

Westendorperweg 8
8166 GM Emst

Voor meer informatie

Bel: 0610228711
...

View on Facebook

Op maandag 15 Mei 2019 werd er “het landje van niets” officieeel geopent. Een prachtig buurtinitatief dat dankzij samenwerking met o.a Landschap Overijssel, Gemeente Deventer, Tuin en Vlinder en Groen en Mens ( fonds, ontwikkeling en fysieke inzet) tot stand kwam.

Een braakliggend terrein dat in een periode van 2 jaar is ontwikkeld als ecologische zone in de vijfhoek (* spikvoorde). Onze de noemer van het “ landje van niets “ naar “het landje van alles “ is er symbolisch een bord onthullt door wethouder Liesbeth Gijsen. Daarna volgde een informeel samenzijn en het strooien van zaadjes door kinderen uit de buurt.

Hieronder zie je een aantal foto’s gemaakt door buurtbewoner Anneke Rodenburg zoals zij ze publiceerde op de Tuin en Vlinder Facebookpagina.
...

View on Facebook

1 years ago

Stichting Groen en Mens

Wij ontdekken steeds weer een grote diversiteit aan “bezoekers” op de oude begraafplaats aan de diepenveenseweg in Deventer. Dit is een mooi resultaat van ecologisch onderhoud door de vrijwilligers van stichting groen en mens en de Stichting Oude Begraafplaatsen Deventer - SOBD.

Op het terrein van de oude begraafplaats worden bijvoorbeeld veel meer vlindersoorten gespot....

Wij maken notitie van het oranje tipje,de huismoeder, het bont zandoogje de dagpauwoog, diverse blauwtjes. Daarnaast zijn er vele andere vlinders gezien.

En zelfs 1 van de grootste vlindersoorten die er zijn in ons land, het oog viel op een koninginnenpage. Deze soort heeft een spanwijdte tot max 73 cm.

Hij is gefotografeerd, het bewijs door John de Swart.
...

View on Facebook

1 years ago

Stichting Groen en Mens

Afgelopen project tijd heeft de stichting een voormalig weiland van 7000 m2 tot een landschaps-natuur-gebied omgebouwd. Het natuurgebied op het terrein van de familie Brinkman bevind zich aan de zutphenseweg in Gorssel.

In twee dagen werd er gewerkt aan drie delen.

Deel1 een hoogstam boomgaard met oude fruitrassen zoals appels, peren, pruimen en de zwarte moermei. Totaal zijn dit 42 stuks.

Deel2 een vogels en vlinderbosje met ongeveer 16 verschillende soorten planten , zoals de sleedoorn, tamme kastanje, zoete kers, kardinaal muts, beker, hazelnoot, kornoelje.

Deel3 een gemengde haag met de volgende soorten, meidoorn, sleedoorn, spaanse aak, hondsroos, wilde appel en peer. De haag is 170 meter lang.

Het werk werd uitgevoerd door o.a Frans en Jaap (* ex Stichting Natuur Anders medewerkers, nu SGT) vrijwilligers, buren, vrienden
...

View on Facebook

Hoe maak je je tuin bijvriendelijk? Dankzij deze poster weet je wat je hieraan kan doen! #reddebijen ...

View on Facebook

Mocht je de gelegenheid krijgen een wesp neer te slaan, weet dan wel zeker of het een wesp is want...

Van bijen / hommels hebben we er al te veel weinig en het ze worden in aantal steeds minder dus leer de onderstaande dieren uit je hoofd ( of 😉 print hem uit en hang hem boven bed/zet hem in je telefoon).
...

View on Facebook

Afgelopen donderdag 25 April j.l was een bijzondere bleek achteraf. Peter Heijke, onze voorzitter, werd tijdens zijn werkzaamheden in de belevingstuin van Woon- en Zorgcentrum Humanitas Deventer verrast. De PvdA Deventer had hem verkozen tot “vrijwilliger van de maand van de gemeente Deventer” Binnen de partij betekend dat een vrijwilliger word geëerd en krijgt een rode taart. De uitreiking vond plaatst de grote zaal van het zorgcentrum.

Peter kreeg naast de rode taart ook cadeaus van bewoners. O.a kreeg hij ook de onderstaande foto. Gemaakt in 1991 of 1992. Leuk als je het niet verwacht.

Peter (r) is hier in actie voor “de fluister wal van de vrije schooltuin” van de kleine Johannes in Deventer. Een van de eerste projecten van de toen nog bestaande stichting natuur anders

De onderstaande foto is beschikbaar gesteld door de heer Bolt, toenmalig directeur van de gemeentelijke vuilnisophaaldienst.
...

View on Facebook

Facebook stichting groen en mens link